Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.

  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.

Fryrja e barkut, kushtet dhe ushqimet që rrisin simptomat tuaja

Kresha

A pretty face can never trick me
STAFF
S-Mod
Regjistruar më
Mar 17, 2021
Mesazhe
32,012
1635853739332.png


Fryrja e stomakut, dispepsi, fryrja, kapsllëku ose diarreja janë të gjitha të zakonshme herë pas here, por çka nëse mund të jeni duke liruar gazra shumë më tepër se zakonisht?


Disa ushqime janë më të vështira për t’u tretur nga trupi juaj se të tjerët.

Këto ushqime shpesh përmbajnë sasi të larta të fibrave ose lloje të caktuara të sheqernave që janë të vështira për t’u përpunuar nga trupi.

Disa njerëz mund të preken më shumë nga disa ushqime se të tjerët.

Disa ushqime që zakonisht shkaktojnë gaz të tepërt përfshijnë:

Fasule

Thjerrëzat

Lakra

Brokoli

Lulelakra

Lakrat e Brukselit

Produktet e qumështit që përmbajnë laktozë, si qumështi ose djathi

Fruktoza, që gjendet në disa fruta dhe shpesh përdoret si ëmbëlsues në pije joalkoolike dhe karamele

Sorbitol, një zëvendësues i sheqerit që gjendet në karamele dhe ëmbëlsues artificialë

Pije të gazuara, të tilla si sode dhe birrë

Gruri.

Sipas Healthline, kushtet shëndetësore që rrisin gazrat përfshijnë:

Pankreasi autoimun

Sëmundja celiake

Sëmundja Crohn

Diabeti

Sindroma e Dumpingut

Çrregullime të ngrënies

Sëmundja e refluksit gastroezofag

Gastropareza

Sëmundja inflamatore e zorrëve

Sindromi i zorrës së irrituar

Intoleranca ndaj laktozës

Ulcera peptike

Koliti ulceroz.

Fibra

Fibrat janë pjesa e fortë e bimëve ose karbohidrateve që trupi i njeriut ka probleme për t’i shpërbërë dhe është i njohur për rritjen e fryrjes së një personi.

Fibrat nuk shpërbëhen në zorrën e hollë dhe arrijnë në zorrën e trashë të patretur.

Bakteret në zorrën e trashë shpërbëjnë fibrën në një proces fermentimi, i cili prodhon gaz.

Kjo përfshin fibrat e tretshme dhe të patretshme, të cilat gjenden vetëm në ushqimet bimore, si frutat, perimet, fasulet dhe zarzavatet.

Ushqimet me fibra të larta janë të mira për zorrët, megjithatë, ngrënia e tepërt mund të shkaktojë shqetësime të tretjes.

Njerëzit shpesh mund të lehtësojnë gazrat duke ndryshuar zakonet e tyre të të ngrënit, duke identifikuar dhe eliminuar ushqimet nxitëse nga dieta ose duke bërë ndryshime në stilin e jetës, tha Medical News Today.

Pjesa më e madhe e gazit vjen nga ngrënia, pasi njerëzit që hanë me nxitim mund të mos e përtypin plotësisht ushqimin dhe mund të gëlltisin edhe copa më të mëdha ushqimi, duke e bërë atë më të vështirë për t’u tretur.

Burimi: kosovarja-ks
 

Postime të reja

Theme customization system

You can customize some areas of the forum theme from this menu.

Choose the color combination according to your taste

Select Day/Night mode

You can use it by choosing the day and night modes that suit your style or needs.

Welcome to the forum 👋, Guest

To access the forum content and all our services, you must register or log in to the forum. Becoming a member of the forum is completely free.